Betrouwbare informatie over onderwijs op afstand en weer op school

FAQ gratis digitaal lesmateriaal uitgevers

Uitgevers van leermiddelen hebben vanwege de coronacrisis tijdelijk digitaal lesmateriaal gratis beschikbaar gesteld aan alle scholen die eerder enkel de papieren lesmethode gebruikten.

Vraag: Waarom zetten educatieve marktpartijen deze stap?

Antwoord: Scholen zetten zich momenteel vol overgave in om onderwijs op afstand te verzorgen. Omdat elke school anders is, hebben educatieve marktpartijen nagedacht hoe zij verschillende scholen kunnen helpen om leren op afstand mogelijk te maken.  

Vraag: Hoe werkt de thuis-inlog?

Antwoord: De in Basispoort samenwerkende uitgeverijen en netwerkleveranciers hebben geregeld dat vrijwel alle leerlingsoftware per direct ook vanuit thuis toegankelijk is.

Dat geldt voor alle software van de uitgeverijen:

Maakt je school gebruik van een aan Basispoort gekoppelde Netwerkomgeving? Dan is die omgeving meestal het startpunt voor de leerling thuis. Raadpleeg in dat geval de informatie van de leverancier. Zij kunnen je precies vertellen hoe leerlingen thuis kunnen inloggen via die netwerkomgeving. Bij Basispoort hoef je dan niets in te stellen.

Vraag: Welke netwerkomgevingen faciliteren thuis inloggen voor leerlingen en hoe werkt dit?

Antwoord: De volgende netwerkomgevingen faciliteren inloggen vanuit huis:

Maakt je school gebruik van een niet-genoemde netwerkomgeving? Of loggen leerlingen op school altijd in via Basispoort? Dan zijn er mogelijk een paar handelingen nodig om de thuis-inlog te activeren. De groepsleerkracht dient dit uit te voeren. Standaard staan de instellingen voor thuis inloggen namelijk ‘uit’.

Op info.basispoort.nl staat een instructie over hoe de leraar de thuis-inlog bij Basispoort voor leerlingen activeert. 

Belangrijk:

1. Raadpleeg de website van de uitgeverij van de methode die je gebruikt voor gedetailleerde actuele informatie.

2. Maak je gebruik van een netwerkomgeving, raadpleeg dan de leverancier voor informatie.

3. Houd de actualiteiten van Basispoort in de gaten voor nieuws en updates.

Vraag: Welke uitgevers bieden – aanvullend op de gebruikte lesmethode – digitale licenties aan?

Antwoord:  Het aanbieden van digitale licenties is een initiatief van de uitgevers  Malmberg, Zwijsen, Noordhoff, ThiemeMeulenhoff en Blink, en de schoolleveranciers Heutink, de Rolf groep en Reinders. 

Meer uitgevers in het primair onderwijs kunnen zich bij dit initiatief aansluiten.

 Vraag: Hoe lang kunnen wij deze licenties gebruiken?

Antwoord: Ook nu de scholen vanaf 11 mei (gedeeltelijk) open gaan, blijft het digitale materiaal tot het einde van het schooljaar gratis beschikbaar.

Vraag: Geldt dit voor alle digitale materialen?

Antwoord: Het aanbod geldt voor het digitale materiaal bij methodes die je nu al gebruikt. Dat is digitaal materiaal dat aansluit bij het lesmateriaal waar leraren en leerlingen al mee vertrouwd zijn.

 Vraag: Krijgen wij nu ook toegang tot digitale materialen van methodes die wij nog niet gebruiken?

Antwoord: Nee, dit aanbod geldt alleen voor het digitale materiaal bij de methodes die je nu al gebruikt. Niet voor andere methodes.

Vraag: Hoe krijgen wij toegang tot het leermateriaal?

Antwoord: Dat gebeurt in principe via de bij jou bekende bestaande kanalen. De schoolleverancier kan meer informatie geven over de stappen die gezet moeten worden om materiaal voor leraren en leerlingen beschikbaar te maken.

Vraag: Hoe snel kunnen wij het aanvullende digitale materiaal gebruiken?

Antwoord: De toegang kan snel worden gefaciliteerd. De digitale licenties worden namelijk ontsloten via het gebruikelijk kanaal achter Basispoort en de portalen van de netwerkleveranciers. Dit zijn: 

Vraag: Wij gebruik alleen het foliomateriaal (op papier) van de methode. Geldt dit aanbod dan ook voor ons

Antwoord: Ja, dit aanbod voor gratis digitaal lesmateriaal geldt juist voor scholen die nu nog niet het digitale materiaal bij de methode afnemen. Daarnaast bieden veel uitgevers een PDF-variant van de meestgebruikte werkboekjes in het primair onderwijs aan, die aansluiten bij de lesstof van een bepaalde periode. Het gaat hier vaak om de nieuwste editie. Deze kun je downloaden op de website van de uitgever of via de website van de schoolleverancier.

Terug