Betrouwbare informatie over onderwijs op afstand en weer op school

Onderwijs thuis en op school – hoe kies je de juiste mix?

Scholen voor basisonderwijs krijgen met de heropening te maken met het combineren van onderwijs op school en thuis. Hoe kun je het beste van deze twee combineren om zo je onderwijs te versterken? Welke mix maken scholen van fysiek en online onderwijs? En welke keuzes maken ze bij het organiseren hiervan?

Uitgangspunten

De mix tussen fysiek en online onderwijs wordt ook wel hybride onderwijs of blended learning genoemd. Wilfred Rubens noemt in zijn video praktische tips en belangrijke uitgangspunten bij het vormgeven van hybride onderwijs.

De belangrijkste uitgangspunten volgens Rubens:

Tip: Lees ook de tips voor het gebruik van didactiek bij online onderwijs. 

Praktijkvoorbeelden combinatie fysiek en online onderwijs

Afhankelijk van je visie op onderwijs en je didactische benadering maak je als school eigen keuzes in de combinatie tussen fysiek en online onderwijs. Heb jij een goed voorbeeld van de aanpak van jouw school, geef dit dan door aan het loket. De komende tijd verzamelen we goede voorbeelden zodat we samen kunnen zorgen voor inspiratie.

Randvoorwaarden online onderwijs

Om de combinatie te maken tussen fysiek onderwijs en online onderwijs is een aantal randvoorwaarden nodig. Doordat de organisatie van het onderwijs zowel online als fysiek wordt ingericht, is voor alle leraren en leerlingen een goede ict-infrastructuur belangrijk. Is de leerling thuis aan het werk? Dan zijn digitale leermiddelen (content en platformen) en goed werkende apparatuur en een internetverbinding noodzakelijk. 

Alert zijn op schermtijd

Nu digitale leermiddelen veel gebruikt worden, neemt de schermtijd (het percentage van de dag dat de leerling achter een scherm zit) toe. Het is goed als scholen helpen voorkomen dat leerlingen te lang achter een scherm zitten. Maak een mix van digitaal werken en werken op papier en maak daarin bewuste keuzes.

Volgend schooljaar en verder

In eerste instantie hebben scholen het druk met een goede afronding van het moeilijke schooljaar 2019-2020. Maar ook voor volgend schooljaar zijn er dingen die degelijk en duurzaam georganiseerd moeten worden.

Terug